Trónok Harca – Hogyan készült a dothraki nyelv?

0
2292

Trónok Harca - Hogyan készült a dothraki nyelv?

Sokunk számára természetes, hogy egy teljesen idegen nyelvet hallhatunk a sorozat egyes részeiben, és azt csak feliratozva értjük. Eleinte olyan, mintha random szavakat pakolnának egymás után, mintha nem is igazi nyelv lenne, csak annak a hatását akarnák kelteni. Az igazság azonban az, hogy ez egy ma már "létező" nyelv szókinccsel, nyelvtani szabályokkal.

Bár a könyvben a szerző, George R. R. Martin csak pár mondatot írt meg dothraki nyelven, a sorozat készítői mégis úgy gondolták, a filmes változathoz létrehoznak egy valódi szókiccsel és nyelvtannal rendelkező nyelvet. Nem volt könnyű dolguk, hiszen a nyelv szerkezetének és hangzásának passzolnia kellett a könyvben már megírtakhoz. Éppen ezért keresték fel a Language Creation Society-t és írtak ki pályázatot a nyelv megalkotására, amit végül David J Peterson nyert meg.

tronok harca dothraki nyelv

Peterson 1981. január 20-án született, a kaliforniai Berkeley egyetemen tanult angolt és nyevészetet, ezekből szerzett alapfokú diplomát, majd a nyelvészet szakot mesterfokon is elvégezte. 19 éves kora óta próbálkozik mesterséges nyelvek létrehozásával. Egy vele készült interjúvan elmondésa alapján az első mesterséges nyelvvel 2000-ben találkozott, ez az eszperantó volt. Ez indította el benne a vágyat új nyelvek alkotására. Leginkább a Trónok Harcához készített dothraki nyelv és velériai nyelv tette híressé, de nyelvet készített például a Thor: A sötét világban szereplő Sötét Elfek számára is.

Mivel a dothrakiak lovas, nomád nép, a nyelvvel is ezt az életformát próbálták érzékeltetni. A dothrakiakat leginkább mongolokhoz hasonlítják, így született meg az az ötlet, hogy közelkeleti nyelvekből hozzák létre. Leginkább mongol, török, orosz, észt, inuktitut és szuahéli nyelvből tevődik össze. Peterson szerint egy laikusnak arab nyelvhez lehet hasonló, de ezt az arab nyelvet beszélők cáfolják.

2011-ben a nyelvnek 3163 szava volt, ami azóta természetes bővült. A szereplőknek leginkább a kiejtése volt eleinte furcsa, de idővel teljesen megszokták. Ami még nehezebbé teszi számukra a szerepet, hogy először angolul kell megtanulniuk a dothraki nyelv angol fordítását, azon begyakorolni a hangsúlyozást, majd utána átváltani a mesterséges nyelvre. A készítők ebben is sok segítséget nyújtottak nekik, hiszen felvették a dothraki nyelvű részeket hangfelvételre, amit a színészek visszahallgathattak, és ezáltan sajátíthattak el. A legnehezebb dolga a Khal Drogo-t játszó Jason Momoának volt. Ő mindössze kétszer szólal meg a sorozatban angolul.

tronok harca dothraki nyelv

Érdekesség még, hogy Peterson felesége és macskája nevét is beépítette a nyelvbe. Az Erin név igeként és főnévként is megtalálható a nyelvben: 'erinat - jónak lenni' és 'erinak - hölgy, kedves hölgy'. Macskája tiszteletére, akit menhelyről fogadott örökbe, és aki az Oreo névre hallgatott, az 'okeo - barát' szót hozta létre. Oreo sajnos 7 hónapos korában meghalt májbetegsége miatt, ezért még kedvesebb neki ez a szó.

Ahogy az internet segítségével már a tünde nyelvet is megtanulhatjuk, ha ahhoz van kedvünk, úgy már a dothrakihoz is készültek nyelvleckék, s ha kedvet kapunk dothrakiul tanulni, ezt egészen egyszerűen meg is tehetjük például a www.dothraki.org vagy a www.livinglanguage.com oldalon. Jó szórakozást! 🙂

Használd a ← → gombokat a böngészéshez!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here